MatriXmethode®

De MatriXmethode is simpel, maar niet eenvoudig. Er zijn weinig woorden nodig om in korte tijd positieve resultaten te zien. 

Het is een methode waarbij je zelf de oplossing bedenkt voor het eigen probleem. Het heeft laten zien een effectieve manier te zijn om een trauma te verwerken doordat je jezelf helpt op de eigen manier. De coach stelt uitsluitend de juiste, concrete vragen. Na een paar keer ben je goed geholpen en weet je hoe het werkt, dan kan je het in het vervolg ook zelf. Dat maakt je onafhankelijk van anderen en je bent sneller geholpen.

Het gaat er bij de MatriXmethode om dat informatie die op een bepaalde manier is onthouden onder de loep wordt genomen, omhoog gehaald en opnieuw op een effectieve, manier wordt opgeslagen (zie bovenstaand figuur)

De MatriXmethode heeft een IQ en EQ onderdeel. 

Het EQ gedeelte gaat over situaties waar lading op zit. Het IQ gedeelte gaat over het (opruimten van) het hoofd en het efficiënt leren en opslaan van informatie.

Lees hieronder meer over de MatriXMethode.


MatriX EQ

Iedereen maakt dingen mee in zijn/haar leven die lading achterlaten. Bijvoorbeeld: je was getuige van een overval op straat of je was zelf slachtoffer van machtsmisbruik. Als je er aan terugdenkt kun je de lading voelen in je lichaam of je wilt er juist niet meer aan denken omdat het beladen is. 

Met de MatriXmethode kun je de lading van situaties afhalen. Het feit dat het is gebeurd, blijft bestaan maar als je eraan terugdenkt voel je niet meer de enorme lading (angst, verdriet of een andere lading) die er eerst was, is er daarna niet meer. 

Hoe werkt dat dan? Eerst kijken we wat het issue is. bijvoorbeeld je raakt gestresst als je denkt aan meerdere dingen tegelijk te moeten doen. 

Dan bepalen we hoeveel fragmenten/gebeurtenissen er zijn die daarmee te maken hebben. Door op de fragmenten in te zoomen, is het niet nodig om her te beleven maar kijk je naar dat ene detail dat jij hebt onthouden. Vervolgens transformeren we dat detail waardoor de lading van de hele situatie af gaat. Dit werkt erg sterk. 

Ik stel specifieke vragen, en jij krijgt regie over je eigen denkprocessen. Zo wordt het nare gebeurtenis verwerkt, zonder te hoeven verdwalen in de probleemverhalen of herbeleving.

Voorbeeld

Heel trots heb je je rijbewijs gehaald. Dit ging niet zonder slag of stoot. Je hebt tijdens de rijlessen een paar keer een ingreep gehad omdat je een auto niet op tijd zag aankomen. En nu ga je, na het behalen van je rijbewijs, kilometers maken, alleen voel je angst om daadwerkelijk alleen achter het stuur te gaan zitten. Je durft niet meer. In ieder geval niet alleen.

De coach begint met vragen te stellen. Wat is de beleving bij de situatie die je wilt veranderen. Door zelf in te tunen op de situatie die je had met je rij-instructeur en de zintuiglijke beleving daarbij te transformeren, gaat de angst weg en stap je na 1 tot 3 sessies zonder angst in de auto. 

Na een sessie kun je wat moe zijn. Drink daarom veel water en neem wat extra rust.

Met de MatriXmethode is vaak slechts één A5-je nodig om één specifieke hulpvraag aan te pakken. Er wordt gefocust op dat ene fragment van die traumatische of angstige gebeurtenis. Dit wordt bijgehouden in een klein ‘dossier’ van niet meer dan een A5 formaat, ook wel het MatriX emotiemodel genoemd.







MatriX IQ

Met de matrix methode kun je ook leren leren. Door ruimte te maken in je hoofd, krijg je meer ruimte om nieuwe dingen op te slaan. Denk aan een overvolle computer. Door dingen op te ruimen, te fragmenteren of in logische mappen op te bergen, creëer je ruimte en nieuwe opslag. Zo werkt het in het hoofd ook. Je creëert nieuwe opslag zodat je de dingen makkelijker onthoudt en kunt reproduceren.

Hoe werkt MatriXmethode?

Met de MatriXmethode ontdek je zelf een oplossing voor het eigen mentale probleem. In een kort gesprek zijn er weinig woorden per hulpvraag nodig. Je gaat zelf aan de slag met de innerlijke beleving die wordt ervaren. Zo wordt er veel tijd bespaard en heb je een groter effect van de tijd die je met de coach doorbrengt.  

Blackbox

Iedereen heeft een zogenaamde blackbox. Situaties die jij wel weet maar waar je echt geen zin in hebt om over te praten. Bovendien kost het veel tijd en energie als er gepraat moet worden over het mentale probleem.

Per situatie kost het ongeveer 15 minuten om met de MatriXmethode de beleving te transformeren. 

Je hoeft ook de oorzaak van het probleem niet te vertellen. Dat houd je helemaal voor jezelf. Ik stel vragen en jij transformeert in een innerlijk proces de situatie.

Vaak wordt een traumatisch fragment al binnen één tot drie sessies ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Dat fragment wordt dan verwerkt tot een kaal feit. Feiten blijven feiten, maar de beleving is veranderd. Dit geeft je nieuwe keuzemogelijkheden.

De MatriXmethode is dat het een veilige, kortdurende en doelgerichte aanpak is waarbij iemand met een mentale en/of psychische klacht niet langdurig belast wordt met het probleem. 

Omdat je zelf de eigen oplossing ontdekt, hebben veel mensen baat bij deze aanpak. Ook bij ernstige negatieve ervaringen, angsten en trauma’s is de MatriXmethode veilig te gebruiken..